Birleştirme kararı istinaf edilir mi?
“Aynı yargı çevresi ve aynı derece ve statüdeki hukuk mahkemelerinde görülmekte olan davaların birleştirilmesi ve ayrılmasına ilişkin ilk derece mahkemelerin kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulabilir; bölge adliye mahkemelerinin kararlarına karşı ise ancak hükümle birlikte istinaf yoluna başvurulabilir.
Birleştirme kararı ne zamana kadar verilir?
Bu takdirde, aynı yargı çevresinde aynı derecede ve aynı unvana sahip hukuk mahkemelerinde açılmış bulunan davaların birleştirilmesine, talep üzerine veya hükmün kendiliğinden verilmesi beklenirken her zaman karar verilebilir.
Birleştirme kararı tebliğ edilir mi?
(3) Birleştirme kararı, ilk davanın açıldığı mahkemeye gecikmeksizin tebliğ edilir. (4) Davalar aynı veya benzer sebeplere dayanıyorsa veya davalardan birine ilişkin karar diğerlerini etkiliyorsa, bunlar birbiriyle ilişkili sayılır.
Dava birleştirilirse ne olur?
Birleştirilmiş davalarda tek bir duruşma yapılır ve ortak deliller yalnızca bir kez toplanır. Bu, mahkemeye uyuşmazlığın tüm taraflarının çıkarlarını tek bir duruşmada görme ve değerlendirme ve uyuşmazlığı bu çerçevede karara bağlama fırsatı verir.
Birleştirme kararları kesin mi?
Birleştirme kararı, ilk davanın açıldığı mahkemeye derhal tebliğ edilir (HMK m. 166/3). Davaların birleştirilmesine karar veren mahkeme (ikinci davanın açıldığı mahkeme) bu kararla işlemden çekilmiş olduğundan, birleştirme kararı kesin olup, bu karara karşı yalnızca temyiz yoluna başvurulabilir.
Birleştirme kararı ne demek?
İçtihat birleştirici kararlar, benzer durumlar için bağlayıcı olan ve daireler arasında farklı yorumlamalar sonucu doğabilecek görüş ayrılıklarının hukuki güvenliğe olumsuz etki yapmasını önlemek amacıyla özel içtihat benimseyen Resmî Gazete’de yayımlanan kararlardır.
Birleştirme kararına itiraz nereye yapılır?
Bu durumda, temyiz başvurusu Bölge Mahkemesinde incelenir ve Bölge Mahkemesi, birleştirilen davalarda uyuşmazlığa yol açan gerçek hukuki ilişkiye ilişkin kararı inceler.
Birleştirmeyi hangi mahkeme yapar?
Aynı bölge mahkemesinde bulunan mahkemeler arasındaki birleşme uyuşmazlıklarında karar yeri Yargıtay değil, ilgili bölge mahkemesinin ceza dairesidir.
Aynı dava tekrar açılır mı?
Davadan çekilmeyi kabul eden taraf aynı davayla tekrar karşı karşıya kalabilir. Dava bu şekilde düşürülürse hiç açılmamış sayılır. Yani karşı tarafın çekilmeyi kabul etmesi şartıyla bir ücret karşılığında aynı dava tekrar açılabilir.
Tebliğ edilmeyen karar kesinleşir mi?
Gerekçeli karar tebliğ edilmezse karar kesin değildir. Gerekçeli karar, yasal bir başvuru yapılmazsa veya temyiz başvurusunda bulunulur ve temyizi inceleyen üst mahkemeler kararı hukuka uygun bulursa icra edilebilir.
CMK birleştirme kararını kim verir?
CMK Madde 10 Gerekçe Savcı veya taraflar da bu hususu mahkemeden isteyebilir; ancak mahkeme kendiliğinden gerekli kararı verir.
Birleştirme talepli dava dilekçesi nedir?
Dosyaların birleştirilmesine ilişkin örnek başvuru: Farklı referans numaraları altında açılmış ancak aynı konuya ve aynı taraflara ilişkin iki ayrı dosyanın birleştirilmesine ilişkin başvuru örneğidir; dosyalarda verilen kararın diğer dosyayı etkilemesi söz konusudur.
Birleştirme kararı İstinaf’a tabi mi?
(1) Aynı yargı çevresi içinde aynı derece ve kademedeki hukuk mahkemelerinde görülmekte olan davaların birleştirilmesi ve ayrılmasına ilişkin ilk derece mahkemesi kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulabilir. Bölge adliye mahkemelerinin kararlarına karşı ancak hükümle birlikte istinaf yoluna başvurulabilir.
Birleşen davalarda kesinleşmeden icraya konulabilir mi?
Prensip olarak, bir mahkeme kararının icra edilebilir olması için hukuki güce sahip olması gerekmez.
Birleşen dava dilekçesi kime tebliğ edilir?
Dilekçe, mahkemece davalıya tebliğ edilir (HMK m. 122). Başvuruların karşılıklı olarak yapılması veya davalının cevap vermemesi halinde mahkeme ön inceleme duruşması için gün belirler ve taraflar ön inceleme duruşmasına davet edilir (HMK m. 122).
Görevsizlik kararı istinaf edilir mi?
Yetkisizlik kararı dosya üzerinden, sözlü duruşma yapılmaksızın verilir. Yetkisizlik kararı davada kesin karardır. Uyuşmazlığın değeri üç bin Türk Lirasını aşmayan yetkisizlik kararları kesindir. Bu kararların dışında kalan kararlara karşı, konu yetkisizlik ise itiraz edilebilir.
Ara karar istinaf edilebilir mi?
İlke olarak, bölge mahkemeleri tarafından verilen ihtiyati tedbirlere karşı itiraz kabul edilemez. Ancak, nihai karara karşı itiraz edilirse, bu ihtiyati kararlar itiraz incelemesinin bir parçası olarak hükümle birlikte incelenecektir.
Tahliye kararı İstinafa tabi mi?
Kiracı tahliye davaları sulh hukuk mahkemelerinde görülür. Sulh hukuk mahkemelerinin kararlarına karşı da itirazda bulunulabilir. Kiracı, kendisine verilen tahliye ihbarnamesine karşı bölge mahkemesine itiraz edebilir.
2 kez istinaf olur mu?
istinafın esas hakkında kararla sonuçlandırılabildiği durumlar (maalesef mevcut uygulamada istinaf mahkemesinin ikinci kez “yönlendirme kararı” vermesi de mümkün olup, bunun örnekleri mevcuttur), – istinaf yoluna başvurulabilecek kararlar – istinaf aşaması …