Sudûr ne demek kelâm?
Evrenin ilksel maddesi anlamında felsefe ve teoloji terimi. Evrendeki her olayın maddi veya ruhsal nedenlerin zorunlu sonucu olduğunu iddia eden felsefi bir doktrin.
Sudûr ne anlama gelir?
Kelime anlamı “doğmak, ortaya çıkmak, belirmek, belirmek” (Kaya, 2009: 467) olan emanasyon (feyz-türüm) sözcüğü, felsefi bir terim olarak “türemiş veya ikincil bütün şeylerin temel veya birincil doğası”nı; bunların zaten var olan bir şeyden ortaya çıkma eylemini veya sürecini ifade etmek için kullanılır (Cevizci, 2013: …
Sudûr teorisi nedir kısaca?
Emanasyon teorisinin ne olduğunu merak edenler için, evrenin yoktan yaratılışını ele alan felsefi bir görüştür. İslam felsefesinde emanasyon teorisinin ne anlama geldiğini soranlar, bunun evrendeki her şeyin Allah’ın özünden tecelli yoluyla var olduğunu belirten bir düşünce olduğunu bilmelidir.
Sudûr ne demek Fârâbî?
Filozofa göre, ilk, zorunlu, tüm iyilik ve mükemmelliğin mutlak kaynağı olan ve bu nedenle bir ihtiyacı tatmin etme anlamında herhangi bir şeyi amaçladığı düşünülemeyen Tanrı’nın da amacı evren olamaz. Bu durumda evren bir tür zorunluluk ve ondan bir “taşma” (yayılma, akış) yoluyla var olmuştur.
Şura ne demek kelâm?
“Danışmak, görüş sormak, fikir alışverişinde bulunmak” anlamlarına gelen “şûra” kelimesi, “sorumluluk alanlarına giren işlerde bilgi ve deneyim sahibi olan kişilerle istişare eden ve karar alırken onların görüşlerini dikkate alan yöneticiler” anlamına gelmektedir.
Sudûr delili nedir?
Mantık ve felsefede bir şeyin kendi aracılığıyla dolaylı olarak tanımlanması ve kanıtlanması anlamına gelen bir terim. Her olayın bir nedeni olduğunu belirten felsefi ve teolojik bir terim.
Sud ne anlama gelir?
Çamaşır makineniz deterjanlı suyu boşaltmadığı için “Aşırı Köpürme” hata mesajı gösteriyor olabilir.
10 akıl Teorisi Nedir?
Ona göre, yaratıklar Tanrı’dan Tanrı’ya en yakın “ruhlar” olarak doğarlar. Yaratılışı su olarak anlaması açısından, birinci akıl Tanrı’nın kendi özünü bilmesinden doğar; bu ruhun Tanrı’yı bilmesinden ikinci ruh doğar. Böylece, bu düzende 10 akıl doğar; onuncu akıl etkin akıldır.
İbni Sinanın Sudur Teorisi Nedir?
İbn Sina, sudur teorisini, varlığın kemali bir sebepten diğerine aktarıldıkça azaldığını ileri süren, nakil esaslı nedensellik anlayışının ve onun ifadesiyle “birden bir doğar” anlayışının önemli olduğu bir çerçevede sunar.
Sudûr teorisini ilk kim buldu?
Yaratılış problemlerini çözmek için felsefesinde sudur teorisini ortaya atan ilk Müslüman filozof Farabi’dir (ö. 950). Bu teori İbn Sina (ö. 1037) tarafından daha da geliştirilmiştir.
Meşşaiyye felsefesi nedir?
Aristoteles sistemine dayanan İslam toplumundaki felsefi hareketler için kullanılan terim. İslam felsefesi üzerinde önemli bir etkisi olan Antik Yunan filozofu. III. 16. yüzyılda ortaya çıkan ve Batı ortaçağ ve İslam düşüncesini etkileyen bir felsefi okul.
İlk akıl nedir?
Birinci akıl, Allah’a nispetle mümkün bir varlık olduğundan ve kendini düşündüğünden, ondan ikinci akıl, birinci sema (el-felâkul-ala) ve o semanın ruhu ortaya çıkar. Dolayısıyla birinci aklın bu karşılıklı işlevi, evrendeki çeşitliliğin sebebidir.
Sudûr ne anlama gelir?
“Doğmak, ortaya çıkmak, var olmak” anlamına gelen ‘sudûr’ kelimesi, zaman içinde yoktan var olmak için kullanılır ve ilahiyatçıların savunduğu ‘hudûs’ teorisinin aksine, varlığın zamansız ve sürekli bir şekilde ilk neden veya zorunlu varlık olarak adlandırılan Tanrı’dan kaynaklandığı teorisidir. Ana fikir…
Farabi’ye göre din nedir?
Farabi’ye göre din, bir toplumun mutluluğu için gerekli temellerden biridir. Din, toplumsal bir olgudur ve toplumu belirli bir yaşam biçimine yönlendirerek belirli bir hedefe ulaşmayı amaçlar. Toplum içinde birlik yaratmak ve belirli duyguları geliştirmek için ortak bir din gereklidir.
Mufarık ne demek?
Bireysel akıllardan, kürelerden ve bunların yansımaları olan ruhlardan oluşan Ay-üstü âlem, kendine özgü varlıklardan oluşmuştur.
Sudûr yolu nedir?
Farabi, sudur teorisine inanan bir düşünürdür. Ona göre, Yüce Allah ilk aklı sudur yoluyla yaratmıştır. İlk akıl, doğası gereği mümkün ve diğer varlıklarla ilişkisi bakımından zorunludur. İlk akıldan ikinci akıl ve en yüksek küre ortaya çıkar. Sonra ruhlar ve gökler sudur yoluyla çalışmalarına devam ederler.
Kelâm nedir din?
Kelâm; Yüce Varlık’ı, yani Allah’ı, varlığı itibariyle, O’nun varlığına ait sıfatlarla ve O’nun dışındaki varlıklarla olan münasebetleriyle inceleyen ilim dalıdır.
Tafra teorisi nedir?
Tafra’nın teorisi, hareketin varlığını kabul eden tezi, hareketin varlığı kabul edilirse sonsuz bir mesafe kat edilmesi gerektiği ve bunun da mümkün görülmediği iddiasıyla çürütmeye çalışan Zenon’un görüşüne benzemektedir.
Mümkin ne demek?
Mümkün: Varlığı, zatının bir zorunluluğu olmayan, varlığı ile yokluğu birbirine eşit olan, varlığı için mutlaka bir sebebe ihtiyaç duyan şeydir.